Zamów
konsultację
konsultację
Chcesz w łatwy sposób schudnąć⁉️
Trenuj sporty wytrzymałościowe, zajadaj się bogatą w kakao czekoladą, popijając przy tym dobrą kawkę. Oczywiście trzymając przy tym wszystkim deficyt kaloryczny 🙂
Takim oto clickbaitowym wstępem przejdę do omówienia dwóch ciekawych publikacji, które pojawiły się w ostatnim czasie.
Dane zawarte w publikacji naukowej możemy podzielić na:
1️⃣ istotne
2️⃣ ciekawe
3️⃣ poprawiające humor
Moimi ulubionymi są takie, które zawierają w sobie te trzy cechy.
◾️Włączenie do diety 5g dobrej jakości kakao poprawiło skład ciała sportowców wytrzymałościowych poprzez zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej. Nie ma to jednak wpływu na poprawę wydajności (wyników sportowych). Wniosek – trzeba trenować dalej!
Zmiany zaobserwowane w 10 tygodniowej próbie, przeprowadzonej na 32 wyszkolonych hiszpańskich biegaczach w obrębie tkanki tłuszczowej mogą wynikać z częściowo obniżającego się poziomu leptyny i zmian stosunku foliostatyny do miostatyny.
◾️Natomiast regularne picie kawy w ilości 2-3 filiżanek powiązane było z niższą otyłością, a benefity te w szczególności obserwowano u kobiet. Ten duży przegląd przeprowadzony na amerykańskiej populacji jest informacją ciekawą, ale niekoniecznie istotną, ponieważ bezpośrednia korelacja pomiędzy spożyciem kawy a zmniejszeniem tkanki tłuszczowej jest bardzo trudna do oszacowania.
Należy również pamiętać o istotnym elemencie w przypadku metabolizmu kofeiny, jakimi są czynniki genetyczne, populacyjne i chociażby różnice płciowe.
A więc pamiętaj robaczku #JedzDobrzeTrenujMądrze i zachowaj balans pomiędzy informacjami ciekawymi, a istotnym 🥳
Chronic flavanol-rich cocoa powder supplementation reduces body fat mass in endurance athletes by modifying the follistatin/myostatin ratio and leptin levels.
Food Funct. 2020 Apr 30
Ángel García-Merino, Moreno-Pérez, de Lucas, Montalvo-Lominchar, Muñoz, Sánchez , Naclerio, Herrera-Rocha, Moreno-Jiménez, Rocha-Guzmán, Larrosa.
Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US Women.
J Nutr. 2020 May 3
Cao C, Liu Q, Abufaraj M, Han Y, Xu T, Waldhoer T, Shariat SF, Li S, Yang L, Smith L.