Banan – podstawowe informacje
Jeden średni BANAN ( ~120g) to:
- 105 kcal
- 27g węglowodanów ( 15g pochodzi z miksu glukozy, fruktozy i i sacharozy )
- 3g błonnika
- bogactwo potasu i vit. B6
- indeks glikemiczny 51
Czy wiesz, że banan:
- idealna dojrzałość banana to 3 tygodnie ( zauważalne brązowe plamki )
- ilość rozpuszczalnych cukrów wzrasta wraz z dojrzewaniem banana
- węglowodany zwarte w niedojrzałych bananach są ciężkostrawne i powinny być unikane przed zawodami
- jest to dobre źródło energii przy długotrwałych wysiłkach
- ilość antyoksydantów jest równoważna z ich zawartością w np. kiwi lub soku z pomarańczy
- łagodzi stany zapalne wywołane intensywnym wysiłkiem fizycznym
- w wysiłkach trwających do 2h30min banany są równie efektywnym źródłem energii, co napój zawierający 6% roztwór węglowodanowy
Jeżeli chcesz poznać inne źródła węglowodanów, które są najlepsze dla sportowców odsyłam do zestawienia:
Najlepsze źródła węglowodanów dla sportowców – zestawienie
Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach.
*PLoS One. 2012;7(5)
Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, Sha W, Shanely RA, Knab AM, Cialdella-Kam L, Jin F.
Adrian BednarekMaratończyk, biegacz górski, specjalista ds. żywienia i suplementacji, trener. Zwycięzca i medalista wielu biegów ulicznych oraz przełajowych w kraju i za granicą. Sam o sobie mówi ‘’sportowiec - amator, trenujący wyczynowo’’.
Czternastoletnie doświadczenie w sporcie przekłada na obszar współprac treningowych w zakresie przygotowania fizycznego i żywieniowego swoich podopiecznych – nie tylko biegowych. W wolnym czasie miłośnik podróży w stylu run&travel oraz kulinarii.