Zamów
konsultację
konsultację
Jedna z bydgoskich kawiarni wprowadziła do swojej oferty tajemniczo brzmiący napój ‘Golden Milk’. Zainspirowało mnie do napisania krótkiego wywodu na temat cudownych właściwości kurkumy, która jest głównym jego składnikiem.
Golden milk to połączenie kurkumy, imbiru, cynamonu, pieprzu, mleka roślinnego i oleju kokosowego. Receptura może się różnić w zależności od inwencji twórczej autora.
Walory smakowe napoju pozostawiam indywidualnej ocenie. Przypuszczam, że w miejscach gdzie podaję się dobrą kawę tego typu mikstura może smakować równie dobrze, jednak mówienie o niej w kontekście właściwości prozdrowotnych może być już lekkim nadużyciem.
Nie chciałbym rozkładać złotego mleka na czynniki pierwsze, gdyż poszczególne jego składniki mogą wykazywać niewielki potencjał odżywczy lub antyoksydacyjny, a już na pewno nie są trucizną i absolutnie nie namawiam do ich unikania. Natomiast chciałbym się zatrzymać przy samej kurkumie, a właściwie jej aktywnym składniku – kurkuminie – wokół której ostatnimi czasy powstaje wiele nowatorskich teorii. Właściwości przeciwnowotworowe, niwelowanie stanów zapalnych, zapobieganie łysieniu, neutralizowanie tzw. uczucia „kaca”, przeciwdziałanie chorobie Alzhaimera oraz zmniejszanie ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych – to wycinek cech jej przypisywanych.
Na samą myśl człowiek wydaje się być już uzdrowiony, aczkolwiek tysiące prac naukowych oraz ponad 120 badań klinicznych na chwilę obecną, niestety, nie potwierdzają wyżej wymienionych teorii.
Na sam koniec, aby nie zaburzyć nikomu aury zbliżającego się weekendu – zdecydowanie nie namawiam fanów Golden Milk do zaprzestania delektowania się nim. Ale wiara w cudowne uzdrowienie w tym wypadku może nie zdziałać cudów.
The Essential Medicinal Chemistry of Curcumin
J. Med. Chem.2017 6051620-1637
Kathryn M. Nelson, Jayme L. Dahlin, Jonathan Bisson, James Graham, Guido F. Pauli, Michael A. Walters