fbpx
logo
ajax loader

Probiotyki a utrata tkanki tłuszczowej

W ostatnim czasie probiotyki zyskują wśród sportowców bardzo dużą popularność. Najczęściej stosowanym argumentem do probiotykoterapii jest tzw. „uszczelnienie jelit”. Wiemy, iż bardzo intensywny i długotrwały wysiłek może doprowadzać do uszkodzeń nabłonka jelitowego poprzez jego niedotlenienie, co będzie skutkowało tym samym zmniejszeniem jego integralności i nasilenia się stanów zapalnych. Rekomendacje i badania kliniczno-kontrolne w tym zakresie są niejednoznaczne i wciąż brakuje szerszego zakresu wiedzy w tym temacie, co zatem daje jasny sygnał, aby do zagadnienia podchodzić z pewną dozą dystansu.

Pozostając przy tematyce probiotyków – naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii postanowili przyjrzeć się, jak suplementacja szczepem VSL#3, w Polsce znanym pod nazwą Vivomixx wpływa, m.in. na kwestie regulacji hormonów związanych z apetytem. Badanie zostało przeprowadzone w grupie latynoskich otyłych nastolatków.

Po 16 tygodniowej interwencji nie zauważono znaczących zmian w kwestii wpływu na hormony regulujące apetyt. Nie zauważono również zmian dotyczących poprawy pracy wątroby, poziomu jej stłuszczenia oraz istotnych zmian w mikroflorze jelitowej.

Natomiast, ku zaskoczeniu naukowców, w grupie przyjmującej probiotyki zaobserwowano wzrost:

  • całkowitej tkanki tłuszczowej o 1,7%
  • wzrost tkanki tłuszczowej w obrębie pasa o 3,3%

Wyniki badania są dosyć zaskakujące, jednakże nie pokuszę się o wyciąganie jakichkolwiek wniosków w związku z tą publikacją. Pozostawię to raczej w formie ciekawostki, aby również zasugerować, że warto śledzić i analizować kwestie stosunkowo świeżego zagadnienia, jakimi są probiotykoterapia i tematyka mikrobioty człowieka.

Probiotic supplementation increases obesity with no detectable effects on liver fat or gut microbiota in obese Hispanic adolescents: a 16-week, randomized, placebo-controlled trial.
Pediatr Obes. 2018
Jones RB, Alderete TL, Martin AA, Geary BA, Hwang DH, Palmer SL, Goran MI.

Adrian Bednarek
Maratończyk, biegacz górski, specjalista ds. żywienia i suplementacji, trener. Zwycięzca i medalista wielu biegów ulicznych oraz przełajowych w kraju i za granicą. Sam o sobie mówi ‘’sportowiec - amator, trenujący wyczynowo’’. Czternastoletnie doświadczenie w sporcie przekłada na obszar współprac treningowych w zakresie przygotowania fizycznego i żywieniowego swoich podopiecznych – nie tylko biegowych. W wolnym czasie miłośnik podróży w stylu run&travel oraz kulinarii.
Czytaj także:
24.09.2019
Golden Milk – Złoto w płynie
14.12.2019
Wegetarianizm – nowa moda?
19.05.2019
Probiotyki i ich suplementacja po antybiotykoterapii

    Imię i nazwisko*
    Telefon* Adres email*
    Treść zapytania*

    * - pola wymagane
    Porozmawiajmy o Twoim planie treningowym