fbpx
logo
ajax loader

Kawa a choroby autoimmunologiczne

Naukowcy po raz kolejny biorą pod lupę kawę. Tym razem chodzi o jej powiązanie z chorobami autoimmunologicznymi i ewentualny pozytywny wpływ.

Prozdrowotne właściwości kawy w kontekście chorób sercowo-naczyniowych, neurologicznych, cukrzycy typu II a także raka endometrium oraz wątroby są już nam znane. W ostatnich opublikowanych badaniach starano się odpowiedzieć na pytania, czy kawa również może mieć pozytywny aspekt prozdrowotny w przypadku chorób autoimmunologicznych.

I tak stwierdzono, że kawa:

  • spożycie kawy ma działanie immunomodulacyjne i może wykazywać działanie przeciwzapalne – może wywierać ochronną rolę w stwardnieniu rozsianym, pierwotnym zapaleniu dróg żółciowych, czy chociażby w problemach z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • pacjenci z chorobą Hashimoto na leczeniu uzupełniającym Euthyroxem/Letroxem powinni unikać jednoczesnego spożycia kawy podczas dawkowania leku ze względu na możliwość obniżania jego działania
  • może wywoływać pozytywne działanie w przypadku pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów leczonych Metotreksatem (RTX)

 

Podsumowując, chciałbym podkreślić to, że bardzo istotnym elementem z tego wszystkiego będzie jakość danej substancji – w tym wypadku kawy. Starajmy się bazować na świeżo zmielonych ziarnach kawy najlepiej, tzw. jakości speciality, które są nieporównywalnie lepsze do kaw zmielonych, czy chociażby kaw typu instant. Poza wartościami i właściwościami prozdrowotnymi świeżo zmielonych ziaren, trzeba dodać nieporównywalne różnice w walorach smakowych oraz aromacie.
Warto również przyjrzeć się różnym alternatywnym metodom parzenia kawy.

 

Rola genetyki w metabolizmie kawy w kontekście poprawy zdolności wysiłkowych

Coffee and autoimmunity: More than a mere hot beverage!
Autoimmun Rev. 2017
Sharif K, Watad A, Bragazzi NL, Adawi M, Amital H, Shoenfeld Y.

 

Adrian Bednarek
Maratończyk, biegacz górski, specjalista ds. żywienia i suplementacji, trener. Zwycięzca i medalista wielu biegów ulicznych oraz przełajowych w kraju i za granicą. Sam o sobie mówi ‘’sportowiec - amator, trenujący wyczynowo’’. Czternastoletnie doświadczenie w sporcie przekłada na obszar współprac treningowych w zakresie przygotowania fizycznego i żywieniowego swoich podopiecznych – nie tylko biegowych. W wolnym czasie miłośnik podróży w stylu run&travel oraz kulinarii.
Czytaj także:
02.04.2021
Jak zacząć biegać? Wszystko, co musisz wiedzieć
27.09.2019
Stretching – czy warto się rozciągać
01.02.2019
Probiotyki a utrata tkanki tłuszczowej

    Imię i nazwisko*
    Telefon* Adres email*
    Treść zapytania*

    * - pola wymagane
    Porozmawiajmy o Twoim planie treningowym