Zamów
konsultację
konsultację
Prozdrowotne właściwości kawy w kontekście chorób sercowo-naczyniowych, neurologicznych, cukrzycy typu II a także raka endometrium oraz wątroby są już nam znane. W ostatnich opublikowanych badaniach starano się odpowiedzieć na pytania, czy kawa również może mieć pozytywny aspekt prozdrowotny w przypadku chorób autoimmunologicznych.
I tak stwierdzono, że kawa:
Podsumowując, chciałbym podkreślić to, że bardzo istotnym elementem z tego wszystkiego będzie jakość danej substancji – w tym wypadku kawy. Starajmy się bazować na świeżo zmielonych ziarnach kawy najlepiej, tzw. jakości speciality, które są nieporównywalnie lepsze do kaw zmielonych, czy chociażby kaw typu instant. Poza wartościami i właściwościami prozdrowotnymi świeżo zmielonych ziaren, trzeba dodać nieporównywalne różnice w walorach smakowych oraz aromacie.
Warto również przyjrzeć się różnym alternatywnym metodom parzenia kawy.
Rola genetyki w metabolizmie kawy w kontekście poprawy zdolności wysiłkowych
Coffee and autoimmunity: More than a mere hot beverage!
Autoimmun Rev. 2017
Sharif K, Watad A, Bragazzi NL, Adawi M, Amital H, Shoenfeld Y.