fbpx
logo
ajax loader

Fit czy kit?

Często zadaje się pytanie czy dany produkt lub posiłek jest „fit”? A jaka jest współczesna definicja słowa „fit” ? Kto wymyślił słowo „fit” ? 

Czy u sportowca wytrzymałościowego w okresie ładowania węglowodanów lub wzmożonej pracy podczas okresu przygotowawczego ( 2 lub więcej treningów na dobę ) jadłospis spełnia normy ogólno obiegowego pojęcia bycia „fit” ? 

Można by tutaj jeszcze dodatkowo wymienić zapewne kilka innych dyscyplin z bardzo dużym wydatkiem energetycznym nie koniecznie wpisujących się w definicję sportów wytrzymałościowych ale je na razie odłożę na bok.

Na zdjęciu widać zakupy ( a właściwie jej część ) na której celowo lub i nie autor uwiecznił dużą rozpiętość produktową zaczynając od produktów uznawanych za „fit” kończąc na produktach uchodzących w szeroko pojętej branży fitness za „nie zdrowe”.

I tutaj od razu nasuwa się pytanie czy istnieje podział na produkty zdrowe i nie zdrowe ? 

Czy przeglądając kogoś jadłospis nie znając kontekstu danej sytuacji można wydać jednostkową opinię iż jest dobrze ułożony czy źle ?

Mając na uwadze bardzo mocno rozwinięte social media czy widok sportowca spożywającego/kupującego produkty „kafeteryjne” lub inne uznawane potocznie za „nie zdrowe” stanowi wycinek czy całokształt „diety” tej osoby ? 

Przyglądając się pracom dotyczącym współczesnym strategiom żywieniowym mającym na celu optymalizację wydajności biegaczy długodystansowych możemy wynotować sobie kilka praktycznych wskazówek:

Posiłki i przekąski powinny opierać się na produktach o niskiej zawartości błonnika, bogatych w węglowodany i unikaniu znaczących źródeł odpornej skrobi. Np.

  • „Białe” pieczywo
  • „Białe” płatki śniadaniowe (np. płatki ryżowe, kukurydziane)
  • Słodzone produkty mleczne
  • „Biały” ryż, makaron, makaron i ziemniaki: należy je dobrze ugotować i spożywać na gorąco, aby uniknąć tworzenia odpornej skrobi z chłodzeniem
  • Sok owocowy (bez miąższu) i napoje słodkie (np. napoje gazowane)
  • Wyroby cukiernicze, galaretki, i miód
  • Ciasta i desery na bazie białej mąki (np. ciasta, budynie) i cukru (np. galaretki), ale unikanie suszonych lub świeżych owoców
  • Produkty sportowe (np. napoje sportowe, żele, batony sportowe/energetyczne )
  • Mięso, mleko, ser, drób, ryby, jajka i inne produkty bogate w białko można dodawać do posiłków i menu przekąsek.
  • Należy unikać niegotowanych owoców i warzyw, szczególnie tam, gdzie zawierają skórkę lub pestki. Gotowane wersje można dodawać w niewielkich ilościach, aby przygotować posiłki lub pozycje menu. Obejmują one:
  • Sosy owocowo-jabłkowe
  • Puree z warzyw, sosy warzywne w stylu „ketchup/passata”, warzywa z puszki

*Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019
Contemporary Nutrition Strategies to Optimize Performance in Distance Runners and Race Walkers.
Burke LM, Jeukendrup AE, Jones AM, Mooses M.

Adrian Bednarek
Maratończyk, biegacz górski, specjalista ds. żywienia i suplementacji, trener. Zwycięzca i medalista wielu biegów ulicznych oraz przełajowych w kraju i za granicą. Sam o sobie mówi ‘’sportowiec - amator, trenujący wyczynowo’’. Czternastoletnie doświadczenie w sporcie przekłada na obszar współprac treningowych w zakresie przygotowania fizycznego i żywieniowego swoich podopiecznych – nie tylko biegowych. W wolnym czasie miłośnik podróży w stylu run&travel oraz kulinarii.
Czytaj także:
22.05.2019
Czekolada – flawonoidy kakaowe
19.05.2019
Probiotyki i ich suplementacja po antybiotykoterapii
19.05.2019
Metody regeneracji po zawodach biegowych

    Imię i nazwisko*
    Telefon* Adres email*
    Treść zapytania*

    * - pola wymagane
    Porozmawiajmy o Twoim planie treningowym